Het Sint Annenkwartier verandert. Langzaam maar zeker zijn daar de contouren te zien van een heel nieuwe business op de Wallen.

Er wordt gesloopt en getimmerd. Af en ontstaat er een enorme stofwolk. Het lawaai van drilboren en andere apparaten is niet van de lucht: in het Sint Annenkwartier wordt volop gewerkt, dat is duidelijk. Sinds het kwartier in handen is van NV Stadsgoed wordt er alles aan gedaan om het mini-wijkje klaar te stomen voor de aankomende jaren.

Zeker het was de ideale plaats voor het prostitutiebedrijf: smalle straatjes en stegen waar heren ongemerkt – althans dat is de gedachte – naar binnen konden schuiven bij de dames. Maar nu eenmaal is besloten dat hier geen plaats meer is voor prostitutie is het zaak de opknapbeurt grondig aan te pakken. En dat gebeurt. Het is schier onvoorstelbaar hoeveel rotzooi er uit de diverse panden komt. Afvalcontainer na afvalcontainer wordt opgehaald: er lijkt geen einde aan te komen.

Maar het is niet alleen verbouwen wat de klok slaat, er zijn ook al nieuwe bedrijven die zich hier hebben gevestigd. Sommigen zitten er al wat langer; anderen komen nog maar net kijken.

Een al wat ouder bedrijf is Cacao & Spice, dat eerst was gevestigd in een van de stegen en nu riant aan de gracht zit. Exclusieve chocolade gekoppeld aan specerijen: het is een avontuur om het te proeven.

Route

Ook al een aantal jaren aanwezig: The Upcycle, showrooms & presents. Hoe kan ik oude fietswrakken upcycelen naar nieuwe producten waarbij fietskettingen halsbanden worden en van buitenbanden van de fiets riemen worden gemaakt.

Nieuw is Glamcult, een platform waar mode, muziek en kunst centraal staan. Twee keer per jaar verschijnt er ook een magazine, heel ouderwets op papier. En nu is er dan ook een Glamcult Store, gevestigd in de Dollebegijnensteeg. In dezelfde Dollebegijnensteeg en ook nieuw: Glazed, een niet zo gewone nagelstudio.

San Serriffe is dan weer een boekwinkel met uitsluitend Engelstalige boeken over politiek, kunst en meer. De naam is ontleend aan een lettertype, maar dan wel anders gespeld. Te vinden in de Sint Annenstraat waar ook Cream Vintage Fashion zit. De Pop Trading Company is er al wat langer. Kleding en skateboards zitten er in hun assortiment. Te vinden in de Sint Annendwarsstraat.

En er is meer. Inmiddels zijn we al ruim boven de tien zaken aangeland en er is ruimte voor andere ondernemingen. Over de invulling van de nieuwe ruimtes mogen ook de bewoners in de buurt een beetje mee beslissen. Kijk daarvoor op de website https://hierwilik.nl

Nu nog een mooie route verzinnen van de Zeedijk, via het St. Annenkwartier naar de Negen Straatjes. Alles om duidelijk te maken dat er op de Wallen iets veranderd, dat er ook voor de speurder naar speciale en aparte producten het één en ander is te vinden in het St. Annenkwartier. Of misschien juist andersom van de Negen Straatjes via het Sint Annenkwartier naar de Zeedijk om daar aan het eind van de dag van een versnapering te genieten.

Willem Oosterbeek, Wallenbewoner, doet in vijfhonderd woorden regelmatig verslag van het dagelijks leven vanuit de beroemdste buurt van Nederland.

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je jouw waardering laten zien door een kleine bijdrage te doen.

Mijn gekozen waardering € -