Groen op de (noordelijke) Wallen: het is er wel, maar uiterst spaarzaam. De bomen die langs de Oudezijds Achterburgwal en Voorburgwal staan zijn nog wel het groenste element in de buurt.

Wie in deze versteende omgeving de lente wil zien kan nog het best terecht bij de bomen. Nu zijn de iepen op z’n mooist. Het is zoals het cliché luidt, pril groen. De blaadjes zijn net uit hun knop gekropen. Er staan oude bomen en jonge en daar tussendoor de stompen van wat ooit grote bomen zijn geweest. Gesneuveld vanwege de iepenziekte? Omgewaaid tijdens een storm? Wie zal het zeggen.

Een kleine rondwandeling over de Wallen maakt duidelijk dat er straten zijn waar wellicht met een loep nog een sprietje gras is te ontdekken, maar verder: niks. Zoals op de Lange Niezel. Ho ho, in een vensterbank staan vier miezerige plantjes in twee bakken. Ze worden waarschijnlijk ‘s avonds weer naar binnen gehaald, anders sneuvelen ze of worden ze gebruikt als as- en vuilnisbak. De Korte Niezel: niks. De Oudezijds Achterburgwal tussen Korte Niezel en Oudekennissteeg: niks, nada, noppo.

Langs de Oudezijds Voorburgwal van Lange Niezel tot Oudezijds Armsteeg daarentegen ligt dan weer de grootste lap ononderbroken groen in de buurt. De strook ligt er slechts tijdelijk tussen damwand en kade en zal ongetwijfeld weer verdwijnen na de renovatie van de ernstig verzakte kade. De strook is groen, het is vooral gras. Maar bovenal is het een vuilnisbelt met blikjes, peuken, een supermarktkarretje, dat werk.

Paarsblauw

Zo’n andere straat waar alleen maar steen is te vinden is de Stormsteeg. De Gordijnensteeg: geen sprietje groen. De Monnikenstraat: idem dito. Alhoewel, bij C&N Tabak en Souvenirs Shop staat wat nepgroen in de vensterbank. En wie goed kijkt zou er ook twee klimopplantjes kunnen ontdekken. Wie na de Monnikenstraat linksaf slaat de Oudezijds Achterburgwal op komt hier en daar wel degelijk wat particulier initiatief tegen. Voor nummer 73 bijvoorbeeld: een boomtuintje met distels en ander ongeregeld groen inclusief een paar forse hondendrollen. Tien nummers verderop opnieuw een tuintje rondom een boom, nu met blauwe druifjes, narcissen en rozen en één deur verder bakken met violen langs de trapleuning. Voor nummer 119 staan wel twintig bakken met groen en voor 131 het best verzorgde tuintje versierd met een lamp, een tafel en een heuse schatkist. Natuurlijk is er vuil in gegooid.

Wie net voor (of na) nummer 135 waar een klimop met prachtige paarsblauwe bloempjes die langs de leuning van de trap naar boven kronkelt, naar links (rechts) kijkt ziet de groenste straat van de Wallen: de Bethaniënstraat. Voor vrijwel alle huizen staan bakken met groen. Het is een echte groene zee. De mevrouw die er aan het wieden is moet erom lachen als ik het een groene zee noem.

Ook veel groen, tenminste voor deze buurt, is te vonden aan de Oudezijds Voorburgwal. Tussen Damstraat en de Sint Jansstraat zijn zelfs twee heuse bomen te vinden tegen de gevel van het pand op nummer 230-232. Dan een tijdje niks, maar na de Sint Jansstraat gaat het groen weer verder. Het loopt tegen de gevels haast ononderbroken door tot de kweepeer bij de Koffieschenkerij aan het Oudekerksplein, een groene oase met veel klimop.

Kortom, wie goed zoekt in deze buurt vindt heus wel wat. Maar het blijft behelpen en het zijn vooral de bomen die het hem doen. En een enkel particulier tuintje.

Willem Oosterbeek, Wallenbewoner, doet in vijfhonderd woorden regelmatig verslag van het dagelijks leven vanuit de beroemdste buurt van Nederland.

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je jouw waardering laten zien door een kleine bijdrage te doen.

Mijn gekozen waardering € -