Ze waren het zat om jarenlang op hun vergunningen te moeten wachten en voortdurend te worden gecriminaliseerd. “We hebben het beste voor met de buurt.”

Eén keer mocht ik het genoegen smaken Jan Otten te interviewen. Dat was in 2009 en zelden heb ik een interview teruggekregen waarin zoveel was gestreept en veranderd.

Bij dat gesprek was overigens ook Marcel Kaatee aanwezig, eigenaar van twee gokhallen op de Wallen. Dezelfde persoon inderdaad die betrokken was bij wat toen nog ‘het proces van de eeuw’ werd genoemd: inderdaad het proces tegen Willem Holleeder. Naar eigen zeggen werd hij “in hoger beroep volledig werd vrijgesproken.” Dat laat echter onverlet dat zijn gokhallen inmiddels al jarenlang zijn gesloten. Niet op strafrechtelijke gronden heb ik altijd begrepen maar vanwege een bestuursrechtelijke maatregel.

Directe aanleiding voor dit gesprek met Kaatee en Otten was indertijd het feit dat laatstgenoemde met goed gevolg door de Bibob-procedure was gekomen en zijn bedrijven mocht voortzetten. Drie jaar lang werden de zaken onderzocht, maar er werden geen sporen gevonden van crimineel geïnvesteerd geld of witwaspraktijken, aldus Otten. “Al die tijd heb je geen zekerheid over de toekomst. Er wordt met zo’n Bibob-onderzoek toch een zweem van criminaliteit rond je bedrijf gecreëerd. Het maffe is dat me in al die voorgaande jaren gewoon een vergunning is verleend. Sterker nog: ik stond prominent tussen andere bedrijven in het boek waarmee de campagne I Amsterdam werd geopend. En dan krijg je in 2007 opeens een Bibob-procedure aan je broek!” Hij mocht doorgaan, maar moest de gemeente nog wel elk jaar inzage geven in zijn boekhouding. Zorgen maakte hij zich daar niet over: “Ik ben transparant. Ze vinden niks bij mij.”

Broddelwerk

Als midden jaren 90 de commissie Van Traa de Wallen onder een vergrootglas legt, komen de onderzoekers onder leiding van de criminoloog Cyrille Fijnaut tot de conclusie dat de Wallen ernstig in de greep is geraakt van de georganiseerde misdaad. “Zwaar overtrokken”, vonden de heren. “Fijnaut is een slager die zijn eigen vlees keurt. Als ex-politieman blaast hij de boel op en creëert in het rapport een enorme vijand die moet verklaren waarom de politie ontoelaatbare opsporingsmethoden heeft gebruikt. Zogenaamd zouden zestien criminele organisaties de dienst uitmaken op de Wallen. Het losgeld van de Heineken-ontvoering zou er zijn geïnvesteerd en voormalig Wallenmanager Freek Salm had het zelfs over honderd tot honderdvijftig miljoen crimineel geld dat geïnvesteerd was op de Wallen. Broddelwerk! Daar wordt al sinds eind 1993 onderzoek naar gedaan en er is nog nooit iets gevonden. Kom nu eens met de feiten! Er is geen zaak op de Wallen gesloten wegens witwassen of vrouwenhandel.”

Beide ondernemers vinden het dan ook de hoogste tijd worden dat de gemeente nu eens stopt met het criminaliseren van de Wallen en het beknotten van de ondernemers. Kaatee: “Geef ons de gelegenheid om te ondernemen. Gooi eens wat van die overbodige regeltjes overboord. Zet de Wallen niet steeds neer als boeman. Dat kost omzet.”

Spookverhalen

Om een eind te maken aan alle in hun ogen spookverhalen, pleiten de ondernemers dan ook voor een echt onafhankelijk onderzoek. Kaatee: “De bestuurders brengen de buurt voortdurend in diskrediet zonder feiten aan te dragen. Daarom willen we een onafhankelijk onderzoek. Ga na hoeveel strafrechtelijk vastgestelde witwasfeiten op de Wallen zijn geconstateerd. Wie is bijvoorbeeld veroordeeld vanwege witwassen van die honderden miljoenen waarover Salm sprak. In welke panden zat dat zwarte geld dan? Zo’n onderzoek wijst uit of de gemeentelijke verhalen dat de buurt in handen is van de maffia kloppen. Wij durven nu al te voorspellen dat uit dit onderzoek zal blijken dat vastgoed, waarvan feitelijk is vastgesteld dat het in criminele handen of van criminaliteit afkomstig is, op de Wallen niet of nauwelijks voorkomt. We hebben het beste voor met de buurt.”

(Op 23 mei 2024 overleed Jan Otten. Daarom zijn de bedrijven die hij beheerde zoals de Casa Rosso, de Hospitalbar en de Bananenbar op vrijdag 24 mei 2024 de hele dag en nacht dicht. Tegen Otten werden voor zover mij bekend sinds het interview geen aanklachten ingediend door Justitie.

Voor Kaatee ligt dat anders. Eind 2023, veertien jaar na de vrijspraak van Kaatee, mocht het Openbaar Ministerie van de rechter opnieuw een onderzoek starten naar de panden van Kaatee. Die zouden in werkelijkheid eigendom zijn (geweest) van Willem Holleeder, gefinancierd met geld van de Heineken-ontvoering. Aanleiding voor dit nieuwe onderzoek waren de verklaringen van de zussen van Holleeder in het proces tegen hun broer.)

Willem Oosterbeek, Wallenbewoner, doet in vijfhonderd woorden regelmatig verslag van het dagelijks leven vanuit de beroemdste buurt van Nederland.

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je jouw waardering laten zien door een kleine bijdrage te doen.

Mijn gekozen waardering € -