Sinds het Oudekerksplein is opgeknapt, een paar jaar geleden alweer, zijn er ook bordjes geplaatst waarop duidelijk staat aangegeven dat het nu wandelgebied is geworden. Tot twaalf uur mogen er ook auto’s komen om te laden en te lossen en dat gebeurt dan ook op grote schaal. In de ochtenduren lijkt het plein soms meer op een parkeerplaats dan op een voetgangersgebied. Ik zal er niet over zeuren omdat de bierleverancier hier z’n lading moet kunnen lossen en ook de schilders ergens hun bestelbusje moeten neerzetten.

Over het algemeen gedragen die leveranciers en werklui zich keurig. Op mijn verzoek zetten ze hun voertuig ook niet meer pal voor de deur van de box waardoor het onmogelijk werd je fiets eruit te krijgen. Ze zetten hun auto daar neer omdat het grootste deel van het plein uit kinderkopjes bestaat maar voor de deur van de box uit klinkers. Daar is het een stuk makkelijk op manoeuvreren met een steekwagentje. Nu zetten ze hun auto een stukje verderop waar ook klinkers liggen: iedereen blij.

Maar af en toe zijn er ook lui die zich bijzonder asociaal gedragen. Zoals de automobilist die het presteerde in de middag al slalommend langs de huizen, de wandelaars en de boombank een paar uur lang te parkeren in het perk van de boom die een tijdje geleden nieuw is aangeplant. Natuurlijk is er in die uren geen handhaver te zien om die automobilist eens een dikke bekeuring te geven. Als ze dat al zouden durven overigens.

Herriebakken

Zo blijft tot mijn ergernis regelrecht asociaal gedrag veel en veel te vaak onbestraft. Dat geldt ook voor de fietsers die over het plein crossen. Als ik voor elke fietser die hier voorbijkomt een euro zou incasseren, was ik inmiddels stinkend rijk. Luid bellend banen ze zich slingerend tussen de wandelaars een weg alsof het de vanzelfsprekendste zaak ter wereld is dat je ruimte voor ze maakt. En wee je gebeente als je daar iets van zegt. Voor je het weet heb je minimaal een ernstige ziekte te pakken. Wat voor fietsers geldt, geldt in nog grotere mate voor het brommergeteisem. Met hun herriebakken knallen ze over het plein en het is een godswonder dat er nog nooit iemand pardoes omver is gereden.

Wordt er dan niks aan gedaan? Nee. Of, nou ja, een paar keer heb ik gezien dat een agent die net over het plein liep een fietser maande af te stappen. Datzelfde geldt voor de handhavers. Dat zet uiteraard geen zoden aan de dijk, want 99,99 procent rijdt zonder berisping verder. Laat staan dat er een bekeuring wordt uitgedeeld. Zo’n bord waarop staat dat dit voetgangersgebied is aan het begin van het plein heeft op deze manier dan ook geen enkele betekenis. Wat mij betreft kunnen ze het weghalen. En laat ze dan ook meteen het bord waarop staat dat je hier niet mag drinken meenemen, want ook dat bord heeft amper een functie.

Het Oudekerksplein alleen voor voetgangers? Zoals het nu gaat is het in elk geval een lachertje.