Wat tot voor kort niet kon, kan nu opeens wel: meer politie en handhavers op straat. In een brief die ik vandaag uit m’n postvak vis en die is geadresseerd aan de ‘bewoners en ondernemers van de binnenstad’, lees ik dat er vorige week een speciaal team van politie en handhavers is gevormd om de toenemende overlast en criminaliteit door de drukte in de binnenstad terug te dringen.
Toen in mei dit jaar het politiebureau aan de Beursstraat werd gesloten, werd er al voor gewaarschuwd: dit gaat verkeerd aflopen. Het is absurd om in zo’n druk uitgaansgebied als de Wallen de deur van het politiebureau dicht te gooien. Het gebeurde toch, de agenten verhuisden naar de Nieuwezijds Voorburgwal, hier vijf minuten vandaan – zeer tegen de zin in van de politieman of – vrouw op straat. Nee, het nieuwe bureau is niet heel ver weg, maar wel aan de andere kant van het drukke Damrak, in een heel andere wijk. De psychologische barrière was en is enorm groot. Bovendien is de ‘aanrijroute’ naar de Wallen lastig.
Het politiebureau was nog niet verhuisd of ‘de pleuris brak uit’ om het maar eens in stevige termen te formuleren. Vechtpartijen waren aan de orde van de dag – er was er zelfs één met dodelijke afloop. Op alle hoeken van de stegen doken weer (nep)dopedealers op en de zakkenrollers en straatrovers sloegen overal hun slag.
Onwil
Jarenlang al werd er aan de bel getrokken door de buurtbewoners en -ondernemers van de Wallen: het gaat niet goed, het loopt langzaam maar zeker uit de hand. Maar jarenlang ook werd de bevolking van de Wallen zoetgehouden met het verhaal dat er geen geld was voor extra handhaving en dat de verhuizing van het politiebureau de schuld was van Den Haag.
Maar nu, opeens, kan alles. Het politiebureau wordt onder de noemer ‘steunpunt’ voortgezet op de Nieuwmarkt. Er wordt een speciaal team opgetuigd van politie en handhavers dat zal bestaan uit zeventig agenten en zeventig handhavers. Het team is 24 uur per dag, zeven dagen per week inzetbaar. En het zal opereren op de momenten en plekken waar dit het hardste nodig is. Curieus is de zinsnede dat agenten en handhavers de opdracht hebben duidelijke grenzen te stellen en te handhaven. Moeten we daaruit concluderen dat er tot op heden van alles maar door de vingers werd gezien?
Uit deze hele gang van zaken zijn een paar conclusies te trekken. Geloof het nooit als de politiek beweert dat er geen geld is voor extra handhavers of agenten. Of dat het verdwijnen van het politiebureau nu eenmaal een verplichting is die is opgelegd door Den Haag. Dat is niet waar, het heeft alles te maken met politieke onwil. Als de politieke wil er wel is, kan er opeens van alles.
Een tweede conclusie: blijf protesteren, leg je er niet bij neer. Alleen de aanhouder wint. Klaag, trek de autoriteiten voortdurend aan hun jasje.
En in de derde plaats: hou druk op de ketel, want anders doeken ze op 1 juni 2017 de hele boel weer op – het is maar een proef namelijk – en dan kunnen we weer van voren af aan beginnen.