De herfst is duidelijk aangebroken en na een zomerse pauze biedt de Uitkijkpost vanaf nu weer elke week een blik op de Wallen. Wat er allemaal is gebeurd tijdens de zomersluiting? Veel, te veel om hier allemaal te memoreren, maar een aantal zaken wil ik er toch uitlichten.

Zo is er in een convenant tussen gemeente en tourorganisaties afgesproken dat er voortaan geen groepen groter dan twintig mensen door de buurt worden gejaagd. Leuk idee, maar de werkelijkheid is ook dit keer een stuk weerbarstiger. Nog altijd schuiven er elke dag tientallen groepen over het plein dat dit aantal overschrijdt. Soms met maar vijf, maar gerust ook met tien of zelfs twintig en meer. Wat is dan de waarde van zo’n convenant?

Het was deze zomer ook duidelijker dan ooit dat het een enorm stuk drukker is geworden op de Wallen. In het weekend is er amper ruimte om door de buurt te lopen. Op een avond toen ik me van de Nieuwmarkt naar huis begaf op het Oudekerksplein liep ik volledig vast in de steeg tussen de Oudezijds Achter- en de Oudezijds Voorburgwal. Het kostte meer dan vijf minuten om me door de dertig meter lange Oude Kennissteeg te wurmen. Je moet er toch niet aan denken dat er paniek uitbreekt op zo’n avond.

De gemeente zat ondertussen niet stil en kwam op 18 juli, nota bene midden in de zomer, met De Stem van het Centrum, een ‘online meetingpoint waar je voorstellen voor je buurt kunt indienen.’ Dat gebeurt en het is een leuk initiatief, hoewel er natuurlijk ook onzinnige plannen tussen staan, zoals het verplaatsen van de Wallen naar Schiphol en het vergroten van het aantal raambordelen en coffeeshops in de buurt. Alsof hier al niet genoeg volk rondstruint!

Pikkedonker

Eind augustus, begin september kregen we een bijzondere attractie voorgeschoteld: zes dagen lang was het ‘s avonds pikkedonker. Geen straatlantaarn op het plein brandde meer. Wat er gebeurde als er weer eens luid geschreeuw klonk, was niet te zien. Werd er iemand beroofd? Of waren het gewoon bezopen jongelui die flink tekeer gingen? Enfin, het leverde dagenlang een tamelijk lugubere sfeer op.

Tot slot publiceerde Het Parool een interview met ons aller wethouder Kajsa Ollongren onder de kop ‘Amsterdam moet van iedereen blijven’. Het is de wethouder kennelijk ontgaan dat dat al lang niet meer het geval is en ze daar zelf aan heeft meegewerkt. Zeker in de zomer, maar tegenwoordig in alle seizoenen, en met name in de weekends, lijkt de buurtbewoner hier eerder te gast dan de werkelijke gast, de toerist. Ollongren heeft nog steeds het idee dat de terminal voor cruiseschepen moet worden verplaats naar het westelijk havengebied om het probleem van de drukte in de binnenstad op te lossen. Op erg veel meer plannen is ze niet te betrappen. ‘We zijn realistisch: als de wereldeconomie groeit, gaan mensen reizen. Maar als we toeristen kunnen spreiden, hoeft de groei van het aantal toeristen geen probleem te zijn.’ Ja, ja. Ze staat op het lijstje van haar baas Pechtold en wie weet zijn we binnenkort verlost van deze visionair.

Het interview met de wethouder verscheen 9 september en daarmee was de zomer wel definitief ten einde. Net als de zomerstop van de Uitkijkpost. Tot volgende week!