Amper was de inkt droog van Uitkijkpost 141 of er verscheen een bericht in het Parool onder de kop “Rood licht dooft op de Wallen”.

In ferme bewoordingen doen gemeenteraadsleden Femke Roosma van GroenLinks en Alexander Hammelburg van D66 daarin het aanbod prostituees weg te trekken uit de Wallen en ze elders in de stad onder te brengen. Hun motief is bezorgdheid omtrent het welzijn van de prostituees. Ook nu komt bij de gemeenteraadsleden het woord Wallenbewoner niet over hun lippen. De prostituees moeten volgens Hammelburg en Roosma worden verleid om weg te gaan van de Wallen omdat ze daar alleen maar last hebben van fotograferende toeristen.

Eerder – zaterdag 27 oktober om precies te zijn – spuiden onze progressieve broeder en zuster in NRC/Handelsblad hun gal over Diederik Boomsma van het CDA die er in hetzelfde artikel voor pleitte de prostitutie op de Wallen te laten verdwijnen. In dat artikel lieten beide gemeenteraadsleden duidelijk merken hier geen voorstander van te zijn. Waar ze wel voorstander van waren was samenwerking met de sekswerkers. ‘Zij weten wat voor hun veilige en prettige werkplekken zijn op de Wallen.’

Daaruit blijkt in elk geval niet dat ze de prostitutie willen verplaatsen. Wel uit een zinnetje een paar alinea’s verderop waarin ze zeggen dat er moet worden nagedacht over alternatieve locaties in de stad, ‘náást de Wallen.’ Let wel: naast de Wallen.

Storm

Dat nadenken over alternatieve locaties naast de Wallen werd gisteren opeens in het Parool gebombardeerd tot “Rood licht dooft op de Wallen”. Vreemd. Mede ook gezien in het licht van de opmerking van Roosma en Hammelburg in datzelfde artikel dat ze helemaal niks zien in gedwongen verplaatsing van de raamprostitutie. Ze moeten vrijwillig vertrekken.

Kortom, een klassiek voorbeeld van een storm in een glas water die overigens wel al de nodige commotie teweeg bracht, niet in de laatste plaats bij de raamexploitanten uiteraard. Maar hoe je het ook wendt of keert, het gaat hier alleen maar om een tamelijk ondoordacht ideetje van wat gemeenteraadsleden. Ze roepen maar wat daar op het stadhuis, niet belemmerd door al te veel kennis van zaken.

Inderdaad, er begint nu eindelijk een discussie op gang te komen over het al dan niet handhaven van prostitutie op de Wallen en dat is op zich goed. Burgemeester Halsema heeft al aangekondigd in de lente te komen met een scenario over wat er moet gebeuren. Het is verstandig haar en de gemeenteraadsleden nu goed te informeren over wat er werkelijk speelt hier in de buurt zodat ze een evenwichtige beslissing kunnen nemen waarbij eindelijk ook eens de belangen van de bewoners serieus worden genomen. Daarvoor is het namelijk de hoogste tijd.

Maar voorlopig zal er verrekte weinig veranderen en zal er al helemaal geen sprake zijn van het doven der lichten op de Wallen.

Willem Oosterbeek, Wallenbewoner, doet in vijfhonderd woorden regelmatig verslag van het dagelijks leven vanuit de beroemdste buurt van Nederland.