Afgelopen week verschenen de jaarcijfers van Amsterdam die worden verzameld door de afdeling Onderzoek, Informatie en Statistiek. Daar zijn interessante zaken uit te halen.

Natuurlijk zit er een samenvatting in “Amsterdam in cijfers in 2018”. Maar juist uit de verborgen hoekjes van dit 510 pagina’s tellende rapport kunnen belangwekkende details worden gedestilleerd over de Wallen. Een waarschuwing vooraf is op z’n plaats: je moet wel een beetje van cijfertjes houden.

De hoofdstad telt inmiddels ruim 850 duizend inwoners en het stadsdeel Centrum bijna 87 duizend. Zestien procent van die bewoners wordt als niet-westers gekwalificeerd. Ter vergelijking: in stadsdeel Zuidoost wonen ongeveer evenveel mensen (88 duizend), maar het aantal niet-westerse bewoners is daar meer dan 63 procent.

Als je het inkomen vergelijkt van Centrum met dat van Zuidoost valt op dat beide stadsdelen zo’n 15 procent lage inkomens telt. Het gemiddeld besteedbare inkomen in Zuidoost is 29 duizend; in Centrum 42 duizend. Conclusie er wonen naast die vijftien procent armen veel rijkaards in het Centrum. Die huizen overigens niet op de Wallen maar zijn bewoner van de grachtengordel.

De Burgwallen-Oude zijde, dat zijn wel de Wallen, telt 4.300 inwoners, maar er werken in deze buurt meer dan tienduizend personen. Zouden de dames achter de ramen zijn meegeteld vraag je je dan af. Er wonen op de Wallen maar weinig 65-plussers: 8,8 procent en bijna al even weinig kinderen: 8,6 procent. Vergelijk dat eens met de Bijlmer. Daar is niet alleen 15,6 procent ouder dan 65, maar zijn er heel veel meer kinderen: 26,1 procent. Ook wonen er maar weinig gezinnen in de buurt: 8,6 procent. Vrijwel overal elders in de stad tellen we dubbele cijfers met als uitschieter IJburg met meer dan vijftig procent.

Rondvaart

Dan het hoofdstukje toerisme en recreatie, ook interessant voor de Uitkijkpost. Het aantal hotels in Amsterdam was in 2008 357; tien jaar later 501. Er is een stijging in alle segmenten, van hotels met vijf sterren tot hostels. Van al die hotels en hostels zit meer dan de helft in het centrum. Er waren in 2017 meer dan zestien miljoen overnachtingen. Waar kwamen de gasten van die hotels vandaan? Meer dan de helft uit Nederland, Groot-Brittannië, de VS en Duitsland. Ruim vijftien procent kwam uit Azië.

Het totaal aantal personen dat in de toeristenbranche een baan had was in 2014 bijna 55 duizend; anno nu bijna 70 duizend. Daarbij moet worden vermeld dat ook baantjes van minder dan twaalf uur zijn meegeteld.

Het aantal mensen dat in een rondvaartboot stapte steeg van drie en een half miljoen in 2013 tot vier en een half miljoen in 2017. Op het Sexmuseum Venustempel aan het Damrak kwamen maar liefst 780 duizend bezoekers af. Dat waren er in 2013 ruim tweehonderd duizend minder.

Tot slot een lijstje van wat wordt genoemd de meest leefbare steden ter wereld. Amsterdam eindigt daar op plaats twaalf. Voor de hoofdstad eindigen respectievelijk: Wenen, Zürich, München, Auckland, Vancouver, Düsseldorf, Frankfurt, Genève, Kopenhagen, Bazel en Sydney. Neem het wel met een korreltje zout. Want ja, wat is leefbaar?

Wie het allemaal nog eens wil nalezen:

https://www.ois.amsterdam.nl/assets/pdfs/2018%20jaarboek%20amsterdam%20in%20cijfers.pdf

Willem Oosterbeek, Wallenbewoner, doet in vijfhonderd woorden regelmatig verslag van het dagelijks leven vanuit de beroemdste buurt van Nederland.