Terwijl ik op vakantie was mochten de buurtbewoners weer eens aan de bak. Om in te spreken over de voorstellen van de burgemeester ten aanzien van de raamprostitutie. Ultrakort: alle ramen weg, minder ramen, meer ramen of de gordijnen dicht.

Over dat laatste moest ik toch even nadenken toen ik op mijn campingstoeltje zat te dutten. Na een tijdje kwam ik er achter wat de bedoeling was. De dames werken via internet waar de klant een nummertje boekt. Dan is het alleen nog maar een kwestie van afspraken maken en klaar is kees: er hoeft geen gordijn meer open.

Er werden twee bijeenkomsten over de voorstellen georganiseerd met naar ik heb vernomen in hoge mate voorspelbare deelnemers plus standpunten. Nieuw was wel dat er een heel contingent prostituees was gerekruteerd die anders nooit hun gezicht laat zien.

Wat zal de uitkomst zijn? Het lijkt erop dat GroenLinks, de drijvende kracht in het college van B&W die bovendien wordt voorgezeten door een burgemeester van GL, zich vooral druk maakt om de benarde positie van de prostituees. Zij kunnen rekenen op bekommernis. In de eerste twee uitgangspunten gaat het met name om waarborgen van de mensenrechten en het voorkomen en bestrijden van ondermijnende activiteiten in de prostitutie. Prima natuurlijk, niks mis mee, alleen jammer dat de belangen van de bewoners – voorkomen en bestrijden van overlast – pas op de derde plaats komt.

Storm

Ondertussen blijkt uit onderzoek van de buurtkrant dat er tijdens de belangrijkste uren van de avond helemaal niks gehandhaafd wordt. De politie is te druk met openbare orde-problematiek en criminaliteit, zegt ze. En de handhavers? Die zijn gedurende een groot deel van de tijd dat ze door de straten, stegen en over de grachten zouden moeten patrouilleren bezig met hun briefing en debriefing.

Het is toch eigenlijk om helemaal gek van te worden. Nadat de slag tegen de junks en dealers in de jaren tachtig was gewonnen, is er in de buurt eigenlijk niks meer ten goede veranderd. Zoals een buurtgenoot het omschrijft: ‘Het is een grote kolerezooi, een vuilnisbelt, een criminele vrijstaat, een ongecontroleerde bende waar de politie schrijnend handen tekort komt en waar handhaving in de zin van … handhaving … eigenlijk schandalig afwezig is.’

Is er dan geen enkel lichtpuntje. Jawel. De verschrikkelijke storm die in de nacht van 6 op 7 juni het Oudekerksplein teisterde waarbij niet alleen zeven bomen sneuvelden maar ook de boombank het loodje legde, heeft ervoor gezorgd dat de vernielde bank met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid niet meer zal terugkomen. Hoera!

De bank die er alleen maar is gekomen omdat een paar politici het zo graag wilde, was van meet af aan een doorn in het oog van de bewoners. Zo ongeveer iedereen die woont en werkt op of rond het Oudekerksplein heeft zich duidelijk uitgesproken tegen terugkeer van de vernielde bank.

Knappe politicus die het nu aandurft dat ding te herplaatsen. Toch nog een kleine overwinning voor de buurtbewoners.

Willem Oosterbeek, Wallenbewoner, doet in vijfhonderd woorden regelmatig verslag van het dagelijks leven vanuit de beroemdste buurt van Nederland.

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je jouw waardering laten zien door een kleine bijdrage te doen.

Mijn gekozen waardering € -