Grootste ergernissen in de buurt in willekeurige volgorde:

Groepen

Daar zijn er veel van, heel veel. Geregeld zo’n tachtig man en vrouw groot. Dat is groot hoor. Als een nietsontziende kudde buffels stampen ze door de buurt. Pas kon ik ’s avonds amper thuiskomen omdat er op de brug van de Korte Stormsteeg en de Oudezijds Achterburgwal zo’n grote groep stond dat de hele brug werd geblokkeerd. Het is maar een voorbeeld.

Lawaaipapegaaien

Lui die zich op boten voortbewegend over de gracht. Het mag niet, maar niks is leuker dat zo’n vette beat. Zwerflawaai wordt het genoemd omdat het van voorbijgaande, maar tevens terugkerende aard is. Val je bijna in slaap, komt er zo’n herrieschuit aan. Enzovoorts en zo verder.

Vuilnisterroristen

Mensen die hun afval op een willekeurig moment op straat kieperen. Op het Oudekerksplein wordt de vuilnis op maandagmorgen en donderdagmorgen opgehaald. Keurig toch, twee keer per week. Voor menigeen is dat niet voldoende. Wat kan jou het bommen joh! Smijt maar op straat! Een bekeuring is toch een zeldzaamheid.

Muzikanten

Ja, muzikanten zijn vreselijk. Als de een is verdwenen, verschijnt er een nieuwe gitarist, trekzakspeler, trompettist, zanger of trommelaar. Alleraardigst voor de voorbijganger, maar als bewoner ben je het snel zat. En niet alleen omdat ze altijd muziek spelen waar je helemaal niet van houdt.

Pissers

Op nog geen vijftig meter van mijn huis staan twee urinoirs. Desalniettemin zijn er mannen die plotseling zo’n enorme aandrang krijgen dat ze bij m’n deur gaan staan pissen. Eén keer kon ik iemand verrassen en heb ik een emmer water over z’n kop geleegd. De voldoening was groot.

Fiets- en brommerparkeerders

Er zijn plekken waar je je fiets of brommer niet moet neerzetten. Stomweg omdat je daarmee het hele trottoir blokkeert. Toch zijn er hele volksstammen die zich hier he-le-maal niks van aantrekken. Voor mij is het nog niet zo erg, maar wat moet je als invalide met je karretje?

Graffitispuiters

Alles, maar dan ook alles wordt onder gekliederd. Het is toch te gek voor woorden dat monumenten worden volgekalkt met de meest grote onzin. Kunst? Laat me niet lachen. Wat mij betreft zou er maar één goede straf zijn: iedereen die zo nodig moet kalken, alles millimeter voor millimeter laten schoonmaken.

Engelsen

Natuurlijk zijn er alleraardigste Engelsen. Maar in deze buurt zijn deze eilandbewoners onuitstaanbaar en in groepsverband stomvervelend. Dronken vanaf de brug keurige toeristen in de rondvaartboot onder pissen, tot veel meer lijken ze niet in staat.

Kankeraars en goedpraters

Het soort dat vindt dat niets deugt. Precies, lui die praten over politici als ‘zakkenvullers’. Het is hetzelfde volk dat nooit ook maar één vinger uitsteekt om de buurt wat leefbaarder te maken. In deze buurt barst het van de misstanden, maar als er maatregelen tegen de misstanden worden genomen, schreeuwen ze moord en brand. Maar niet de gemeente heeft er een potje van gemaakt, dat doen ze zelf.

Fietstaxi’s

Ze knallen met hun elektrisch aangedreven krengen dwars door voetgangersgebieden. Wie ze in de Nederlandse taal aanspreekt, komt van een koude kermis thuis. Een ritje naar het Rembrandtplein, hoogstens één kilometer, kost zomaar dertig euro.