‘We staan hier bij de Oude Kerk. Die is gebouwd omdat er veel zeelieden kwamen in Amsterdam. Als ze zo lang op zee waren geweest, hadden ze behoefte aan vertier en gingen ze naar de kroegen en bordelen. De volgende dag hadden ze daar natuurlijk spijt van. Om ze dan de mogelijkheid te geven om te biechten, is deze kerk gebouwd.’

Dagelijks hoor ik dit onzinverhaal als er weer eens een groep voorbijkomt en groepen komen hier altijd voorbij, zomer of winter, regen of zon. Dus meld ik me maar eens aan voor een tour die start vanaf de Dam. De wandeling wordt geleid door Kiel, en Kiel komt uit…AustraliĆ«. Ik beeld me in dat ik rondleidingen zal verzorgen in Sydney, maar duw die gedachte ver weg. Kiel gaat ons vertellen waarom de Nederlanders zo lang zijn en waarom ons vorstenhuis het duurste ter wereld is, maar voor het zover is, ben ik al afgehaakt. Zelf is hij hier via Schotland terechtgekomen waar hij een aantal jaren woonde, ‘maar nu geen woord over Guinness of whisky’, belooft hij.