Handhaving? Als buurt heb je er he-le-maal niks aan. Wat mij betreft mogen ze ophoepelen. Per direct. Het ene absurde incident volgt het andere absurde incident op.

Vrijdagmorgen 30 juli was er weer zo’n absurd incident. Twee handhavers komen met de auto het Oudekerksplein oprijden. Het is nog geen tien over half tien. Ze stoppen. Wat is namelijk het geval? Onder de tijdelijke balustrade die in verband met de renovatie naast de toren van de Oude Kerk is verrezen, ligt een meneer op een matras te slapen. Niemand, maar dan ook werkelijk niemand heeft daar last van. De winkel die er is gevestigd is gesloten en zal die vrijdag pas om twee uur opengaan. De slaper ligt meters verwijderd van de toegangsdeur tot de bovenverdieping. Laat die man toch lekker liggen want hij is niemand tot last, denk je dan.

Maar beide heren van Handhaving hebben daar heel andere gedachten over. Ze stappen uit en ja, daar gaan we weer. De man wordt wakker gemaakt, moet zich legitimeren en zijn spulletjes oppakken, dat is duidelijk. Of hij ook nog een bekeuring krijgt, ik weet het niet en het kan me ook niks schelen. Wat ik wel zie is dat hij door een van de mannen wordt gefotografeerd op de wijze waarop je de beeltenis wordt vastgelegd als je wordt gearresteerd. Mag dat zomaar? Ik vraag het me af. Het is te absurd voor woorden.

Vuilnisbelt

En het erge is dat bij alles waar het werkelijk om draait in deze buurt, Handhaving in geen velden of wegen te zien is. Ik weet het, ik heb het al veel vaker gezegd, Maar zo lang er niks verbetert zal ik het blijven zeggen.

Hoe kan het toch dat ik diezelfde dag een man zie die tegen De Waag staat te pissen? Hoe kan het toch dat de gek met zijn keiharde muziek nog altijd ongestoord bij mij voorbij kan fietsen? Hoe kan het toch dat de hoek van de Paternostersteeg en de Beursstraat er altijd uitziet als een vuilnisbelt? Hoe kan het toch dat ik in de Molensteeg geregeld opzij moet stappen omdat ik anders omver wordt gereden door een fietser of een brommer? Hoe kan het toch dat als ik die dag door de buurt loop over de bierdrinkers struikel en nul handhavers zie?

Zo’n twee maanden geleden kreeg ik van een collega het volgende bericht.

“Hoi, vanavond liepen er twee handhavers via de Warmoesstraat en Zeedijk naar de Nieuwmarkt. Laaaangzzaaam. Op de Nieuwmarkt spraken ze twee lieve Nederlandse meisjes aan op hun blikje bier. Even later sprak ik ze aan en vroeg ze hoe ze zich als Handhaving voorbereidden op de situatie na corona. Hun antwoord was regelrecht: NIET.
Op mijn vraag of ze door management niet een nieuwe strategie hadden meegekregen nu de Duitse, Belgische, Noord-Franse bezoekers weer naar de stad trekken, keken ze me niet begrijpend aan. ‘Meneer, wij kunnen alleen bonnen schrijven’.”
Handhavers die alleen bonnen kunnen schrijven, die onschuldige slapers wakker maken en lieve Nederlandse meisjes lastig vallen omdat ze een biertje drinken, ik ben er helemaal klaar mee. Die mogen wat mij betreft ophoepelen.

Willem Oosterbeek, Wallenbewoner, doet in vijfhonderd woorden regelmatig verslag van het dagelijks leven vanuit de beroemdste buurt van Nederland.

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je jouw waardering laten zien door een kleine bijdrage te doen.

Mijn gekozen waardering € -