Een leuke middag gehad op de Wallen. Dat mag ook wel eens in de krant. Hierbij dus.

Zaterdag 14 mei was er, ik zou bijna zeggen eindelijk, eens iets echt leuks te doen in onze buurt. Nu eens niet die eeuwige seks, drugs en rock&roll maar onder het motto “Ontdek je stad” waren er verschillende activiteiten georganiseerd rondom het Leidseplein, het Rembrandtplein en ook rondom Dam en Wallengebied. Dit keer niet zozeer voor buitenlandse of binnenlandse toeristen, hoewel die ook welkom waren uiteraard, maar met name voor de Amsterdammer en meer in het bijzonder buurtgenoten.

Op de Zeedijk kon je al vroeg in de morgen terecht voor de Morning City Run. Wie echter minder sportieve ambities had kon zich ook al om half negen uitleven bij de Condomerie waar onder leiding van directeur Theodoor van Boven alle ins en outs van dit voorbehoedmiddel uit de doeken werden gedaan.

En zo was er veel meer en voor elk wat wils. Zoals yoga op het dak van de Bijenkorf, het maken van een eigen riem in de Upcycle Store en kon je onder deskundige leiding een kijkje nemen in de keuken van bierbrouwerij de Prael om eens wat te noemen.

Zelf had ik voor een paar onderdelen gekozen. Allereerst wilde ik het Theatrum Anatomicum in de Waag wel weer eens zien waar onze beroemdste schilder “De anatomische les van dr. Nicolaes Tulp” op het doek had gezet. Het is nog altijd een prachtige ruimte waar uiteraard een kopie van het schilderij hangt. Helaas zijn de collegebanken die er ooit stonden er niet meer, maar als je je ogen een beetje dichtkneep kon je die er zelf bij fantaseren. Vanuit het torentje waar je naar boven klimt kun je ook een blik werpen op de Zeedijk. Dan besef je heel goed waarom de straat achter de St. Anthoniespoort nogal kronkelt. Op die manier kon de vijand namelijk nooit met z’n kanonskogels dwars door de stad schieten.

Pareltje

Van recentere datum dan de Waag is één van de kleinste theatertjes van de stad, het Torpedeo Theater, vroeger Parool Theater, in de Sint Pieterspoortsteeg dat met een paar handvol gasten al stampvol zit. Dat was ook nu het geval omdat er een leuk programma in elkaar was gezet vol liedjes en cabaret.

Aan het eind van de middag bleef ik hangen in de Beurs van Berlage. Een schitterend gebouw met een prachtige akoestiek waar de aanwezige bezoekers nu eens zelf mochten zingen. Dat liet men zich geen twee keer zeggen en dus werd er uit volle borst gezongen over die schone stad met zijn mooie grachten. Gelukkig werden we wel begeleid door een deskundige zanglerares en een kundige organist, anders zou er waarschijnlijk weinig zijn terechtgekomen van ons optreden.

Wat een verademing als je ook eens op zo’n manier door de Wallen kunt sjouwen. Het laat weer eens zien hoe rijk onze binnenstad is en hoe jammer het is dat al dit schoons wordt overwoekerd door goedkope commerciële troep.

Ontdek je stad” is een pareltje dat moet worden behouden al was het alleen maar omdat alle Amsterdammers dan ook eens kunnen genieten van de Wallen.

Willem Oosterbeek, Wallenbewoner, doet in vijfhonderd woorden regelmatig verslag van het dagelijks leven vanuit de beroemdste buurt van Nederland.

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je jouw waardering laten zien door een kleine bijdrage te doen.

Mijn gekozen waardering € -