Deze week is het precies drie jaar geleden dat zich een kleine ramp voltrok op het Oudekerksplein. Tot op heden is er van herstel geen sprake.

Ik schreef toen: ‘In één klap veegde een windvlaag bijna alle bomen van het Oudekerksplein. Eén jonkie overleefde, vijf klapten met een harde dreun tegen de grond en twee braken halverwege af. Omdat het hemelwater het plein in een zwembad had veranderd, liepen er – heel uitzonderlijk – op dat moment geen mensen.

Geen persoonlijke ongelukken dus, maar voor de rest niets dan leed. Daken werden beschadigd, met name aan de kant van de Oude Kerk, lantaarns werden verpulverd, terrasstoelen en vuilniszakken vlogen door de lucht en ruiten sneuvelden. Het was een ravage zoals ik nooit eerder had gezien op het plein. Maar ach, het is allemaal snel te repareren.’

En dat repareren is inderdaad ook gebeurd. Wat tot op heden niet is gebeurd: het planten van nieuwe bomen. Nog altijd ziet het Oudekerksplein er uit als een troosteloze vlakte waar, als het een tijdje droog is geweest, het zand van de oude boomspiegels opstuift alsof we in de woestijn zitten. Honden pissen en poepen er, ze veranderen in modderpoelen als het eens hard heeft geregend en in de loop der tijd zijn er een paar vrachtwagens in vastgeraakt.

Partijen

Een aantal keer heb ik er over geschreven. Ik heb de autoriteiten benaderd, maar altijd werd ik met een kluitje in het riet gestuurd. Nee, dat er nu, begin 2020, bomen op het Damrak en het Beursplein zijn geplant, ‘is onderdeel van het stedelijke vervangingsprogramma (dus voor de hele stad).’ En daar viel het Oudekerksplein nog niet onder, ‘want voor de aankomende tijd staat op de planning dat de Oudekerkstoren moet worden gerenoveerd’. Hoe de toren had moeten worden gerenoveerd als de bomen er nog wel hadden gestaan is altijd een onbeantwoorde vraag gebleven.

Enfin, die renovatie is nu al driekwart jaar geleden afgerond, maar nog altijd geen spoor van bomen.

Omdat er in maart verkiezingen voor de gemeenteraad waren, leek het me deze winter een goed idee om eens een aantal partijen te benaderen met de vraag wanneer ze dachten de bomen te gaan planten. Alleen de Partij voor de Dieren reageerde, maar ze konden me ook niet veel verder helpen. GroenLinks was toen nog de grootste partij van Amsterdam. Ach ja, hoezo ‘Groen’ bedacht ik cynisch.

Vooralsnog staat er, drie jaar na een harde windvlaag die zeven bomen van het plein omver blies, nog geen sprietje. Wel wordt het plein elke morgen gebruikt als parkeerterrein en staan er inmiddels al enige tijd twee dixi’s. Wat is er overgebleven van al die prachtige plannen van een decennium geleden waarbij het plein werd gebombardeerd tot ‘Parel van de Wallen’? Niks parel, het plein lig erbij als een goedkope hoer.

Wanneer worden er nu eindelijk eens nieuwe bomen geplant? En hoe lang zal het dan nog duren voordat het er hier weer uit zal zien als voor die klap van kwart over twaalf in de vroege morgen van 6 juni toen en windvlaag een einde maakte aan de groene hemel van het Oudekerksplein?

De Uitkijkpost gaat even dicht. Begin augustus worden de luiken weer open gezet.

Willem Oosterbeek, Wallenbewoner, doet in vijfhonderd woorden regelmatig verslag van het dagelijks leven vanuit de beroemdste buurt van Nederland.

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je jouw waardering laten zien door een kleine bijdrage te doen.

Mijn gekozen waardering € -