Laat ik eens met de deur in huis vallen. Vanaf april 2023 gaat de horeca om twee uur dicht in plaats van drie uur en moeten de dames achter de ramen hun deuren sluiten om drie uur in plaats van zes uur.

Dat zal inderdaad behoorlijk wat schelen is mijn eerste gedachte. Voorwaar een goed idee. Dit gaat echt zoden aan de dijk zetten. Dan is er namelijk niks meer te doen in de buurt en zal iedereen onmiddellijk huiswaarts keren of richting hotel vertrekken, dat is wel zeker. Het is een enorme verbetering ten opzichte van de huidige situatie waarin het vaak tot vijf uur of zelfs zes uur bal is. Dat zal nu niet meer gebeuren. Zeker ook omdat de maatregel beperkt is tot “de kern Wallengebied”. De Warmoesstraat behoort daar niet toe, evenmin als de Nieuwmarkt en de Zeedijk. Dat is ook terecht want daar wordt nooit lawaai gemaakt gelukkig. Goed werk stadsbestuur! Eindelijk wordt er eens doorgepakt en het kwaad met wortel en tak uitgeroeid. En mocht het onverhoopt een enkele keer toch wat uit de hand lopen qua geluidsniveau op Warmoesstraat, Nieuwmarkt of Zeedijk, dan is er nog altijd de politie die kan worden gebeld. Nooit te beroerd om de handen uit de mouwen te steken die dienders, en bovendien hebben ze om die tijd over het algemeen toch niet al te veel te doen in deze buurt.

Helaas zijn het nog maar plannen en duurt het nog even, want ook nu weer moet er een zogenaamde inspraakronde aan voorafgaan. Wordt het niet eens tijd om daarmee op te houden, met die inspraakrondes? Typisch een geval van doorgedraaide jaren zestig democratisering. We hebben toch net een nieuwe gemeenteraad gekozen dus waarom niet direct ingevoerd?

Azijnpisser

Na terugkeer van vakantie lees ik ook dat de buurtschouwers die eerst dreigden te verdwijnen, weer actief worden. Nee, het gaat beslist niet om lui die spijkers op laag water zoeken. Ze lopen door de buurt en bekijken de hopen kots en poep, de condooms en lege bierblikken die her en der rondslingeren en maken daarvan een notitie en sturen die door naar het gemeentebestuur en dan wordt de rotzooi onmiddellijk opgeruimd. Die schouwen vinden al jaren plaats en hebben reeds veel resultaat opgeleverd. De buurt is er enorm van opgeknapt. Natuurlijk komt zo’n azijnpisser als de schrijver van dit stukje dan toch weer aankakken met de Paternostersteeg. Oké, toegegeven, het is niet overal gelukt. Maar voor de rest ziet de buurt er pico bello uit.

Hoe die vreemde snuiters die zich Stop de Gekte noemen in hun Nieuwsbrief tot de conclusie komen dat “de drukte in de binnenstad weer helemaal terug” is, is me ook een volkomen raadsel. Hoe komen ze erbij? Een beetje gezelligheid en vrolijkheid voor de deur, meer is het niet. Mag dat ook niet meer tegenwoordig? Ook daar kunnen ze al niet tegen hoorde ik, want één van de leden van dat clubje is inmiddels verhuisd en een ander staat op het punt om dat te doen.

Nee hoor, we zijn nadat Project-1012 is gestopt zo’n tien jaar geleden, behoorlijk veel verder gekomen in deze buurt. Alles ziet er tegenwoordig spic en span uit, van overlast is geen sprake meer en de openbare ruimte wordt – de heer zij geprezen – niet meer geblokkeerd door volk dat hier alleen maar komt om te zuipen, blowen of om een stangenpoetser te bezoeken.

Heerlijk, zo’n relaxt buurtje als de Wallen tegenwoordig is! Alleen de Paternostersteeg nog opkuisen en dan niks meer aan doen, zou ik zeggen.

Willem Oosterbeek, Wallenbewoner, doet in vijfhonderd woorden regelmatig verslag van het dagelijks leven vanuit de beroemdste buurt van Nederland.

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je jouw waardering laten zien door een kleine bijdrage te doen.

Mijn gekozen waardering € -