Afgelopen weekend viel ik bijna van verbazing van mijn stoel. In Het Parool stond een interview met Lyle Muns, de nieuwe voorzitter van Dwars, de jongerenbeweging van Groen Links. Bij deze partij, en zeker bij de jongerenafdeling, denk ik nog altijd aan een progressieve club mensen die opkomt voor de hongerigen, de dorstigen, de nooddruftigen en de vreemdelingen om het maar eens in de taal van Willem Aantjes te zeggen. Kortom, een partij die zich inzet voor mensen die ervan langs krijgen, die het beroerd hebben, mensen die de sigaar zijn.

Wat blijkt? Muns is niet alleen voorzitter van Dwars, hij is ook woordvoerder van Proud. Dat is, voor wie het niet weet, een vereniging voor lui die werken in de seksbusiness, gevestigd hier aan het Oudekerksplein. ‘Iedereen heeft het over de duistere kanten van prostitutie: mensenhandel, gedwongen prostitutie. Dat is vreselijk, maar Amsterdam is toch ook de stad van zelfbeschikking en seksuele vrijheid. Die kant wil ik belichten.’ Aldus Muns.

Nu is Proud vooral het vehikel van Mariska Majoor die naar eigen zeggen al jarenlang opkomt voor de belangen van de sekswerkers zoals prostituees tegenwoordig met een wat neutralere term worden aangeduid. Majoor zegt dingen als: ‘Ik wil meer respect voor vrouwen in de prostitutie. De Wallen staan momenteel in zo’n kwaad daglicht.’ Of: ‘Ik ben vast niet de eerste die zegt dat die Bibob een smerige wet is, in het leven geroepen om mensen en organisaties aan te pakken waarvan de overheid om wat voor reden dan ook liever niet heeft dat ze bestaan.’ Voor de goede orde: in de Bibob-wet is vastgelegd dat ondernemers moeten vertellen waar ze hun geld vandaan halen voor hun bedrijf. Belangrijk bijvoorbeeld bij het bestrijden van witwaspraktijken. En tot slot: ‘Prima, de strijd tegen mensenhandel en andere misstanden in de prostitutie. Maar het kan ook, vindt Majoor, te ver doorschieten.’

Bagatelliseren

Ja, het klopt de Wallen staan geregeld in een kwaad daglicht. Dat heeft inderdaad alles te maken met de misstanden die hier in de buurt te vinden zijn. Zoals vrouwen die in elkaar worden gehengst, vrouwen die worden gechanteerd, vrouwen die jarenlang achter het raam staan en nog steeds met een schuld blijven zitten.

In de afgelopen jaren zijn er behoorlijk wat van dit soort zaken voor de rechter geweest. Kwam er ooit een woord van mededogen uit Majoors mond? Of werd ook hier bagatelliserende taal gebezigd zoals in bovenstaande citaten? Heet dat opkomen voor de belangen van de sekswerkers?

Aan een organisatie als Proud, die vooral de sterke partij, de bordeelhouders en -exploitanten de hand boven het hoofd lijkt te houden in plaats van op te komen voor de hongerigen, de dorstigen, de nooddruftigen en de vreemdelingen, verleent de voorzitter van de jongerenclub van Groen Links zijn medewerking. Aan een club waarvan de voorvrouw zegt dat de strijd tegen mensenhandel en andere misstanden in de prostitutie ook te ver kan doorschieten. En die dus niet zegt dat mensenhandel en andere misstanden in de prostitutie met wortel en tak moeten worden uitgeroeid.

Als jongerenorganisatie Dwars ben je dan wel heel erg ver van het Groen Linkse pad afgeraakt. Zo ver dat ik van mijn stoel val van verbazing.