Een nogal eenzijdig verhaal in de Volkskrant, een actie tegen ondermijning en nieuwe initiatieven om het imago van Amsterdam te veranderen: never a dull moment op de Wallen.

In de Volkskrant van afgelopen zaterdag 2 december, een groot stuk over deze buurt onder de kop “Zij willen niet weg van de Wallen”. Al in de eerste zin zakt het verhaal door het ijs. ‘No children allowed’, roept een prostituee als er een jongetje met zijn ouders haar raam passeert. ‘Je neemt je kinderen toch niet mee naar de Wallen’, noteert de verslaggever uit de mond van de dame achter het raam.

Jammer en helaas maar al sinds jaar en dag bevindt zich op de Wallen midden tussen de prostituees De Kleine Wereld, een crèche waar kinderen worden gebracht en gehaald door hun ouders of verzorgers. Het is godsonmogelijk om daar te komen met je kind zonder de peeskamers te zien. Dus hoezo: ‘No children allowed’. Je reinste flauwekul dus. En trouwens: wat zou zo’n jongetje van vijf moeten of kunnen denken?

Enfin, het is een laten we zeggen nogal eenzijdig verhaal, waaruit zou moeten blijken dat de dames die hier werken het liefs allemaal op de Wallen willen blijven en helemaal niet naar een erotisch centrum willen verhuizen. Voor de rest veel stoere praat ( ‘Ik kies er bewust voor’, ‘Ik vind dit leuk werk’) plus de suggestie van gezelligheid ‘want het is een soort dorp.’

De meest zinnige opmerking komt nog uit de mond van Pim van Burk, raamexploitant, die zegt dat als je honderd van de 230 ramen sluit, je niks oplost, want de toeristen komen toch wel. En gelijk heeft-ie. Die toeristen gaan echt niet tellen, als ze dat later op de avond nog zouden kunnen. En als Halsema dan zegt dat ze een ‘wezenlijk’ deel wil sluiten moet dat natuurlijk zijn: alle ramen. Enfin, een geslaagd pr-offensief dit verhaal in de Volkskrant van de dames achter het raam en in hun slipstream de raamexploitanten.

Ondermijning

Er is ook positief nieuws. Zo werd van 20 tot en met 24 november de Week van de Ondermijning gehouden. Persoonlijk zou ik het de Week tegen de ondermijning hebben genoemd, maar we gaan niet zeuren. In deze week heeft de politie een aantal controles uitgevoerd bij verdachte bedrijven. Wat de politie onder andere zag? Merkvervalsing, vermogensfraude, brandgevaarlijke situaties, een vuurwapen, namaakartikelen, illegale vipes. Ook werden er twee mensen gearresteerd. Ik zou zeggen: ga zo door en maak van die Week van de Ondermijning een Jaar tegen de Ondermijning. Of geen week of jaar, maar voortdurend.

Ook start de gemeente een nieuwe campagne om het imago van de stad te veranderen. ‘Amsterdam heeft de laatste jaren (…) het imago gekregen van een stad waar alles kan’, volgens de digitale Nieuwsbrief van de gemeente. Nou, laat dat ‘de laatste jaren’ maar weg en vervang het door ‘de laatste halve eeuw’, dat lijkt me hier meer op z’n plaats.

In het voor ondergetekende veel te snelle voorbeeldfilmpje – veel shots duren een fractie van een seconde; niet bij te rennen- wordt vooral het multiculturele en creatieve aspect van de stad benadrukt. Renew your view on Amsterdam. Met andere woorden: zet eens en andere bril op. Leuk, maar of het ook echt gaat werken?

Willem Oosterbeek, Wallenbewoner, doet in vijfhonderd woorden regelmatig verslag van het dagelijks leven vanuit de beroemdste buurt van Nederland.

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je jouw waardering laten zien door een kleine bijdrage te doen.

Mijn gekozen waardering € -