Kijk, dacht ik, zo werkt dat dus. Even deed namelijk een ernstig gerucht de ronde in de buurt. Maar eerst de feiten. Dope-dealers of nepdope-dealers bevolken in ruime aantallen de straten van de Wallen zodra het avondlijk uur heeft geslagen. Het zijn lui die hun cocaïne of gemalen pepermunt proberen te slijten aan naïeve toeristen. En als dat niet goed lukt, zijn ze ook niet te beroerd iemand een steeg in te trekken en leeg te schudden.

Vooral sinds een aantal coffeeshop is gesloten bevolken deze sinistere types de donkere hoeken van de stegen. Het zijn er zoveel dat de politie er haar handen vol aan heeft. Maar snel verdwijnen zullen ze niet want hun handel is uitermate lucratief. Een paar centen aan gemalen pepermunt kan zomaar vijftig euro opleveren. En dat wel tien keer op een avond.

Vanuit hun perspectief gezien is het dan ook niet prettig als hun potentiële slachtoffers worden gewaarschuwd. Bijvoorbeeld door middel van affiches waarop staat: negeer straatdealers. Een aantal bedrijven in de buurt heeft van dit soort affiches achter het raam gehangen, want zij hebben uiteraard geen enkel belang bij dergelijke verkoopactiviteiten voor hun deur.

Maffia

Tot zover de feiten. Dan nu het verhaal dat in de buurt werd verteld. Bij een aantal winkeliers en bedrijven die een affiche achter het raam hadden hangen tegen straatdealers, waren de ruiten ingekegeld. Dat levert niet alleen schade op, maar is natuurlijk een ernstige vorm van intimidatie. Daar word je als winkelier echt bang van kan ik me zo voorstellen.

Maar het zou nog gekker zijn geweest. Niet alleen hadden de ‘heren’ ramen ingegooid, ook waren ze bedrijven binnengestapt met de mededeling dat de eigenaar of exploitant voortaan een stapeltje geld zou moeten gaan afdragen om te worden gevrijwaard van activiteiten die hun zaak zomaar te gronde zou kunnen richten. Een nog angstaanjagender ontwikkeling vanzelfsprekend want dit begint het toch ernstig naar maffia te ruiken.

Dan nu opnieuw de feiten. Een rondgang van ondergetekende langs zo’n tien bedrijven in de buurt leverde geen enkele bevestiging op van dit verhaal. Alhoewel, in één bedrijf was er een dealer naar binnengestapt met de mededeling dat het affiche van het raam moest worden gehaald. Toen de eigenaar hem echter luid en duidelijk te verstaan had gegeven dat hij zulks geenszins van plan was, was de dealer afgedropen. En nee, zijn ruit was niet ingegooid.

Navraag bij de politie leverde hetzelfde verhaal op. Ze waren op de hoogte van dit ene geval en verder was er voor zover zij wisten geen ruit gesneuveld, laat staan dat er sprake was van afpersing.

Het was dus niet meer dan een vals gerucht en menigeen zal opgelucht adem hebben gehaald. Maar zo kan het dus wel gaan in deze buurt als je je rug niet recht houdt. Het is beslist geen denkbeeldig scenario. In elk geval maakte het in één klap weer eens heel duidelijk hoe zoiets in z’n werk gaat.

En het geeft direct aan dat de aandacht voor dit soort zaken in deze buurt nooit en te nimmer mag verslappen.