Deze week werd met enig ceremonieel in de Oude Kerk een convenant ondertekend tussen de gemeente en een aantal touroperators die rondleidingen verzorgen door de buurt. Doel: minder overlast voor de buurt. Geven die groepen dan zoveel overlast? Ja, sommige gidsen schreeuwen zo hard dat je ze, zelfs met je ramen dicht, letterlijk kunt verstaan. Erger is echter dat zo’n hele kudde zich door de nauwe stegen wurmt waardoor je er als eenvoudige passant amper meer doorkomt.

In het convenant zijn een aantal gedragsregels afgesproken. Groepen mogen niet groter zijn dan 25 personen; stilstaan voor winkels en op drukke plekken is verboden; er mogen geen foto’s worden gemaakt van de dames achter de ramen; er mag niet worden geschreeuwd; en er mag geen drank of drugs worden gebruikt tijdens de rondleiding.

Het positieve van het convenant is dat het kennelijk ook tot een paar touroperators is doorgedrongen dat het toch wat al te gek wordt met al die groepen op de Wallen. Daarmee is al het positieve ook wel gezegd. Want ach, een groep van vijftig splits je gewoon in tweeën en dan heb je twee groepen van vijfentwintig – nog altijd een grote groep trouwens – en die laat je drie passen achter elkaar lopen. Als je niet voor een winkel mag stilstaan, dan ga je toch gewoon even aan de overkant staan. Foto’s van de dames achter het raam mocht je al niet maken en schreeuwen of je anderszins misdragen al evenmin. En heb ik ooit een drinkende of hasj stomende groep gezien? Nooit.

Business

Kortom, het lijkt een maatregel voor de bühne waar vooral stadsdeelvoorzitter Boudewijn Oranje en wethouder Kajsa Ollongren garen bij spinnen. Zij kunnen nu immers zeggen dat ze heus wel geprobeerd hebben iets te doen tegen de drukte op de Wallen.

De touroperators kunnen al evenzeer blij zijn want die hoeven amper iets in te leveren. Zij kunnen nu bovendien rondbazuinen dat ze zelf paal en perk hebben gesteld aan het gedrag van groepen en zo vermijden ze het risico dat er hardere maatregelen worden genomen.

De hamvraag blijft natuurlijk of dit convenant er daadwerkelijk voor gaat zorgen dat de overlast van groepen op de Wallen minder zal worden. Ik geloof daar geen klap van. Ik voorzie deze zomer nog meer groepen die over de Wallen sjokken want Amsterdam blijft onverminderd populair. En een bezoek brengen aan Amsterdam en dan de Wallen niet doen, is net zoiets als naar Parijs gaan en de Eiffeltoren overslaan.

Ik schreef al eens eerder dat als je de toeristenstroom op de Wallen echt wilt indammen, je iets aan de aanbodzijde zult moeten doen. Zorg dat de buurt een stuk minder aantrekkelijk wordt voor met name een bepaald segment van het uitgaanspubliek.

Met enige goede wil kun je nu al een voorzichtige kentering zien overigens, zonder dat er sprake is van dwang of drang. De grootste magneet hier wordt ongetwijfeld gevormd door de dames achter de ramen. Maar ja, wat hebben die aan die hordes toeristen? Helemaal niks natuurlijk. Zij zijn vanzelfsprekend alleen geïnteresseerd in klanten want het is natuurlijk wel business. En die klanten laten het juist afweten als er teveel volk op straat loopt. Daarom zijn veel ramen tegenwoordig overdag ook leeg. En dat betekent weer dat er voor de nieuwsgierige toeristen ook niks te zien is. Als dat nu maar lang genoeg zo blijft, zal de wal uiteindelijk het schip wel keren is de redenering. Maar ja, het kan nog wel een tijdje duren voor het zover is ben ik bang.