Amsterdam start een Stay Away-campagne een week voor Pasen, vroeger het begin van het toeristenseizoen. In eerste instantie is de campagne gericht op Britten tussen de 18 en 35 jaar. Een lovenswaardig initiatief, maar gaat het ook zoden aan de dijk zetten?

Bezoekers blijven welkom, maar niet als ze zich misdragen en overlast veroorzaken. Dan zeggen wij als stad: liever niet, blijf weg.” Wie zou het niet eens kunnen zijn met deze woorden van wethouder Mbarki van Economische Zaken en verantwoordelijk voor de Aanpak Binnenstad.

Helaas zien de filmpjes die deze campagne begeleiden er nogal braaf uit. Een meneer slapend op de bank wordt afgevoerd naar het ziekenhuis omdat hij teveel drugs heeft gebruikt. Oh, dat is het. Hij slaapt niet, maar is onwel geworden door de drugs. Een ander filmpje toont een meneer die geheel beschonken in de boeien wordt geslagen en op het politiebureau belandt waar hij zijn roes mag uitslapen.

Wat opvalt is dat het in beide filmpjes om losse individuen gaat, niet om een groep luidruchtige Britten, toch de doelgroep van deze filmpjes. Want het zijn nu juist de groepen die de enorme overlast veroorzaken. Ook waag ik te betwijfelen of het er allemaal wel afschrikwekkend genoeg uitziet. Dat kan een stuk beter, een stuk harder. 140 euro boete? Ach. Bovendien is het de vraag of de brave Amsterdamse filmpjes gaan opvallen tussen alle reclamegeweld voor de stag parties in Amsterdam.

Want dat zijn er nogal wat. Zoals Pissup Stag Weekends in Amsterdam, die een boottochtje aanprijst waarbij er ongelimiteerd kan worden gedronken. Maar je kunt ook kiezen voor een Red Light District Pub Crawl. De bierfiets zit er natuurlijk ook nog steeds in en op z’n minst wordt de suggestie gewekt dat je daarmee vrolijk over de Amsterdamse grachten kunt zwieren. Hetgeen niet het geval is.

Gerief

Maar de fijnzinnigheid komt pas echt lekker aan bod bij zoiets als Steak & Strip, waarbij een plaatje van een blote mevrouw met een steak op haar borsten. Of wat te denken van de Pissup Smurf, waarbij de hele groep of één van de leden van de groep een paar uur wordt vastgeketend aan een nogal klein uitgevallen dame. Lachen!

Eén klik verderop vind ik de volgende tekst:

The Ultimate Amsterdam Stag Do Guide 2023. The Dutch capital of debauchery is tailor-made for stag dos. It’s quick and easy to get to, has epic activities and a proper rowdy nightlife scene – all to a backdrop of loose rules, beautiful women, and relaxed coffee shops.

Debauchery? Daarbij draait het om lichamelijk genot en in het bijzonder om seksplezier. Gedrag dus waarin het gaat om seks, drugs, alcohol, enzovoorts, legt Google me uit.

Want wat dacht u ervan om gearresteerd te worden door een mevrouw is een strak leren pakje waar de borsten zo ongeveer uitrollen. Dat alles wordt natuurlijk verluchtigd met plaatjes van de Wallen.

Er is een wereld voor me opengegaan. Ik val werkelijk van verbazing van mijn stoel over zoveel ongegeneerde smakeloosheid. Drank, drugs en dames is waar het voornamelijk om draait, begrijp ik. En één van de beste plekken om aan je gerief te komen wat dit betreft is Amsterdam met zijn losse en relaxte regels.

Ik heb de filmpjes van de gemeente nog niet kunnen vinden op het net. Wellicht staan ze er nog niet op, maar hopelijk slaat de Stay away-campagne een flinke bres in de muur van dit soort ongeremd vertier.

Willem Oosterbeek, Wallenbewoner, doet in vijfhonderd woorden regelmatig verslag van het dagelijks leven vanuit de beroemdste buurt van Nederland.

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je jouw waardering laten zien door een kleine bijdrage te doen.

Mijn gekozen waardering € -