De herfst staat nu toch echt voor de deur en dus is de gemeente ook weer ontwaakt uit een lange zomerslaap. Dat betekent activiteiten alom.

Het begon met de Warmoesstraat. Die wordt gerenoveerd. Hoogste tijd trouwens want de straat is hier en daar compleet aan gort gereden. De werkzaamheden begonnen op maandag 29 augustus en zouden worden afgerond op vrijdag 16 september. Maar bovenstaande foto die is genomen op dinsdag 20 september laat zien dat dat bij lange na niet is gelukt. Je zou bijna zeggen: zo hoort het ook in Amsterdam: alles altijd te laat. Net als de Noord-Zuidlijn die al in 2011 zou rijden. Inmiddels staat de opening gepland voor oktober 2018. Maar welke Amsterdammer gelooft daar nog in? Op het werk in de Warmoesstraat zei één van de opzichters: ‘We hebben nu eenmaal geen kaboutertjes’, Nee, dat geloof ik graag, maar beloof dan niks.

Onder de binnengekomen post ook een schrijven van de gemeente onder de noemer Nieuwe evenementlocatieprofielen Centrum. Nou wist ik persoonlijk niet dat er ook zoiets bestond voor het Oudekerksplein, maar dat zal aan mij liggen.

Volgens het profiel voor het Oudekerksplein mag hier drie dagen per jaar een evenement worden georganiseerd. Dat evenement mag niet langer dan één dag duren. Het mag maximaal tweehonderd bezoekers trekken en er mag geen versterkt geluid worden gemaakt.

Realistisch

Ik heb een paar minuten gierend van de pret in een hoek gelegen nadat ik dit had gelezen. We hebben hier immers elke dag tal van evenementen! Als er drie groepen op het Oudekerksplein staan – en dat gebeurt echt elke dag, vaak meerdere keren – zitten we al aardig in de buurt van de tweehonderd bezoekers. Dan hebben sommige van die groepen ook nog versterkt geluid. En dan hebben we het nog niet eens gehad over allerlei andere “evenementen” die op het plein plaatsvinden als gezellig schreeuwende jongelui op de boombank, gierende meidengroepen, brallende Britten, enzovoorts en zo verder. Dus wat nou evenementlocatieprofiel.

Enfin, laten we in godsnaam het Oudekerksplein dan maar afvoeren als evenementlocatie denk je dan in eerste instantie, en daar is ook best wat voor te zeggen. Maar dan mag hier waarschijnlijk niet eens meer een tentje worden opgezet door het Rode Kruis als er weer een georganiseerde city-walk is en dat gaat me ook wat te ver.

Dan heeft de gemeente Amsterdam ook iets nieuws bedacht, namelijk de Week van het gebied. Ik verzin dit echt niet zelf. Evenmin heb ik de kop verzonnen die boven het foldertje staat: ‘Ontdekt je buurt!’ Dat klinkt toch als: je woont dan wel in die buurt, maar je weet er geen bal van sukkel. Daarom moet je op ontdekkingstocht gaan langs verborgen plekken, je buren leren kennen, ontbijten met een bestuurslid en je kennis testen bij een pubquiz.

Tot slot is er dan nog een schrijven binnengekomen over een bijeenkomst over geluidsoverlast, met name rondom het Oudekerksplein en een brief over ‘de verdere ontwikkeling van het Oudekerksplein en Sint Annenkwartier.’ Dit laatste met als doel te komen tot een ‘wervend, maar wel realistisch toekomstbeeld voor het gebied’. Let vooral op het woord ‘realistisch’. Over dit toekomstbeeld wellicht een volgende keer. Maar hoe dan ook: ik leef wel in een bruisende gemeente, dat is zeker.